Varför inte välja våtrumsmatta?

En grundläggande punkt att ta ställning till vid en badrumsrenovering är om kakel eller våtrumsmatta ska användas. Självklart finns fördelar och nackdelar med bägge dessa alternativ. Det som framförallt skiljer alternativen åt är kostnaden och därmed hur mycket renoveringen påverkar bostadens värde.

Nackdelar med matta

  • Inte lika exklusivt

Sker badrumrenovering för att skapa en högre standard och mer lyxig känsla? Då bör alternativet med våtrumsmatta läggas åt sidan. Kakel och klinkers är fortfarande det som prioriteras när det ska upplevas lyxigt. Det är bara att gå till hotellbranschen för att se detta. Inget finare hotell har våtrumsmatta. Det hittas däremot på vandrarhem.

  • Begränsning vid golvbrunn

Många passar på att flytta golvbrunnen i samband med en badrumsrenovering. Var den kan flyttas påverkas om kakel eller våtrumsmatta ska väljas. Ska brunnen sitta mycket tätt mot väggen kan inte matta väljas då det finns ett säkerhetskrav från väggar. Generellt monteras däremot golvbrunnar inte nära väggar så detta ska snarare ses som undantag är regel.

  • Värdet

Eftersom kakel och klinkers anses vara mer exklusivt kommer en badrumsrenovering med våtrumsmatta inte höja bostadens värde lika mycket som om kakel använts. Samtidigt kommer inte heller lika stor summa läggas på renoveringen.

  • Livslängd

Hur lång livslängd en våtrumsmatta har beror både på dess kvalité och hur mycket den utsätts för slitage. Men generellt anges att en matta har betydligt kortare livslängd än kakel och klinkers. Samtidigt kanske det ändå är dags för en ny badrumsrenovering efter 25 – 30 år?

Fördelar med matta

  • Billigare

För de personer som vill ha en så billig badrumsrenovering som möjligt är våtrumsmatta rätta alternativet. Då mattan även är fuktspärr blir det betydligt mindre jobb för hantverkarna att montera mattan än att montera kakel och klinkers.

  • Kräver inte golvvärme

Det är mycket vanligt att golvvärme installeras i samband med badrumsrenovering. Det är nästan ”standard” idag. Att ha klinkers utan golvvärme kommer skapa ett kyligt och obehagligt golv att gå på. Att ha ett golv med våtrumsmatta, utan golvvärme, är däremot inte lika kallt.

Genom att välja matta går det alltså att välja bort golvvärmen, även om det fortfarande är mycket behagligt. Det blir därmed ännu ett steg till lägre kostnad…

  • ”Mjukare” golv

Med våtrumsmatta blir golvet något ”mjukare”. Tappa något på klinkers och risken är att saken går sönder är stor. Tappa samma sak på ett våtrumsgolv och det är inte lika säkert att det går sönder. Mattan är betydligt mer dämpande än vad kakel är.